Kocaeli mekatronik mühendisliği bölümü, Genel olarak bölümümü şöyle özetleyebilirim: Otomasyon. Genel olarak derslerimiz makina elektronik ve proglamlama üzerinde Bilgisayar programlama derslerinin diğer dallara göre daha az olduğunu belirtmeliyim. Daha çok elektronik ve makina dersleri var, Çok genel olarak şunları söyleyebilirim Örneğin bir fabrikada mekanik bir kolun banttan geçen cisimlere göre hareket etmesi isteniyor Makine mühendisi bu kolu üretir elektronik mühendisi bu kolun istenilen şekilde hareket etmesini sağlıyacak elektronik devreyi tasarlar Bilgisayar mühendisi ise bu prosesi kontrol edecek yazılımı yazar fakat eğer mekatronik hakkında bir bilgileri yoksa bu üç eleman bir araya getirelemez. İşte mekatronik mühendisi bu parçaların birbirlerini uygunluğunu inceler ve bir araya getirerek bir otomasyon prosesini kurmuş olur .
Mekatronik Programının Amacı:
Son yıllarda elektronik, bilgisayar ve kontrol sistemlerinde çok hızlı gelişmeler yaşanmıştır. Bunun sonucu olarak, hemen hemen bütün alanlarda bilgisayar kontrollü sistemler yaygınlaşmıştır. Günümüzde sadece mekanik olarak çalışan sistemler yok denecek kadar azdır. Tasarımda, üretimde, bakım ve onarımda yapay zeka tekniklerinin uygulamasına geçilmiştir. Dolayısıyla gelişmiş ürünlerin tasarımı, üretimi, bakım ve onarımı bir tek konu olmaktan çıkmıştır. Mekanik, elektrik ve elektronik, hidrolik ve pnömatik, bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanılması bir zorunluluk halini almıştır. Bunun sonucu olarak Mekatronik yepyeni bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Mekatronik; ev teknolojilerinden ileri tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü tezgahlardan robotlara kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır.
Bu sahadaki hızlı gelişmeye paralel olarak, yetişmiş elemana olan ihtiyaç ve istihdam açığı sürekli artmaktadır. Mekatronik programı bu ihtiyacı karşılamak üzere açılmıştır.
Program İmkanları:
Program mekatronik sistemlerin teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla okulumuz bünyesindeki Makine Atölyesi, Elektrik ve Elektronik Laboratuarı, bilgisayar Laboratuarı ile üniversitemiz bünyesindeki otomasyon ve kontrol laboratuarından yararlanılacaktır. Gelişmiş sistemlerden oluşan mekatronik atölyesi oluşturma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde, mekatronik sistemler üreten sanayi kuruluşlarıyla entegre eğitim konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Böylece mekatronik programı öğrencilerinin, ilgili kuruluşlarla yapılan protokole bağlı olarak pratik eğitimlerinin belli bir kısmını bu kuruluşlarda yapma imkanı sağlanmış olacaktır. Mekatronik programı ders planı gelişen teknolojinin gereksinimleri göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Mekatronik programından mezun olan mekatronik teknikerlerinin çok geniş bir alanda çalışma ve iş bulabilme imkanları vardır.
Programda Görevli Öğretim Üye ve Elemanları Email Dahili Doç.Dr.Durmuş KARAYEL (Program Başkanı)
dkarayel@sakarya.edu.tr 179 Mekatronik Mühendisliği Bölümü ; elektrik, elektronik, makina ve bilgisayar mühendisliklerini anlamlı bir bütünlük içinde öğrenciye sunmayı; böylece “akıllı” bir elektro-mekanik sistem oluşturabilmek için gerekli alt teknolojileri kullanabilecek veya bu alandaki uzmanlarla iletişim kurarak ürün tasarımını gerçekleştirebilecek mühendisleri yetiştirmeyi amaçlıyor.
Bölümümüz 2010 yılında kurulmuştur. 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında ilk öğrencilerini alması planlanmıştır.
İnternet Üzerinden Derlediğim Bilgiler/Görüşler:
-Herkesin yatkın olduğu bilim dalları vardır (Senin fiziği daha çok sevmen gibi) Bu bölüm ise 3 mühendislik dalını bir arada taşıyor Yani elektroniğe yatkın olan bir kişi elektronik derslerini çok severek yaparken makina alanındaki derslerde zorlanabliiyor (kendim maalesef bu durumdayım

) Bence bölümün zorluğu bundan kaynaklanıyor. Amaaaa bir fabrikaya mühendis olarak girmek istiyorsanız sadece elektronik yada sadece makine bilmeniz çoğu zaman yeterli olmuyor. Diğer mühendislik dallarınında temellerini iyi kavramış olmanız gerekiyor (yani şunu söylemeye çalışıyorum Bu bölüm tam fabrikaların istediği mühendis adaylarını yetiştiriyor)
-Evet bölüm genelde robotik üzerine çalışmalar yapılıyor Yalnız kesinlikle robotiği çok sığ bir alan olduğunu düşünmeyin Bugün içinde elektronik ve mekanik olan herşey mekatronik bir tasarımın ürünüdür Yani sokaktaki arabalardan evinizdeki çamaşır bulaşık makinesine kadar çoğu şey mekatronik ürünlerdir.
-Eğer sadece teorilerle uğraşmak istiyorsanız bence makina müh.lerine bakın Çok fazla uygulama şanları olmuyor Çünkü oldukça maliyetli parçalar üzerinde çalışılıyor. Ama hangi dala alakanız olduğuna iyi karar vermeniz gerekiyor. Emin olun lisede gördüğünüz eğitimle ünideki arasında dağlar kadar fark var. Fiziği seviyorum diye x mühendisliğini çok iyi yaparım diye kesin bir karara varmayın Yanılgıya düşersiniz Ben bu bölüme girene kadar elektrik elektronik dalını çok seveceğimi hiç sanmıyordum (Bu kadar keyif alacağım bir dal olduğunu bilsem elektrik elektronik müh. yazardım ve size benzer olarak lisede fizik dersim çok iyiydi) Neyse sorunuza gelince bu bölümü sadece teorilerle uğraşarak bitiremezsiniz Hocalarımız bizi deneyler ve projelerle oldukça meşgul ediyor (daha çok elektrik elektronik dalındaki çalışmalar bunlar) Fakat hangi mühendisliği seçerseniz seçin bu hep karşınıza çıkacak
Dahada detaylı bilgi vermek isterdim ama her şeyi yazsam çok zamanımı alır Bilmek istdeiğiniz detayları sormaktan çekinmeyin. Herzaman yardımcı olmaya çalşırım..
DETAYLAR:
Duyurular
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Öğrenci bağlantıları